Zorgverzekeraars

De tandheelkundige hulp voor volwassenen met eigen tanden is een aantal jaren al niet meer opgenomen in de basisverzekering. Deze kosten worden uitsluitend na het afsluiten van een aanvullende verzekering vergoedt. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden 75% van de kosten. 
Wij declareren de meeste behandelingen rechtstreeks bij de zorgverzekeraars. Bent u niet aanvullend verzekert dan wordt uw nota via info@tandartspraktijkoverasselt.nl verwerkt. Wij sturen u alleen een rekening (per mail of post) voor het niet-verzekerde deel van onze behandelingen.

Gezien de grote diversiteit van de vergoedingen van de aanvullende tandartsverzekeringen kennen wij niet alle regelingen. Wij zijn daarom niet verantwoordelijk voor het al of niet (gedeeltelijk) vergoeden van de door ons uitgevoerde behandelingen. Indien u zekerheid over de vergoeding wilt hebben kunt u ons om een begroting vragen. Die kunt u voorleggen aan uw zorgverzekeraar. Voor informatie over zorgverzekeringen kunt u de site allesoverhetgebit.nl raadplegen. Deze site informeert over alles wat te maken heeft met mondzorg en zorgverzekeringen in Nederland.

Eigen bijdrage

Eigen risico voor verzekerden bij de tandarts

Voor tandheelkundige zorg moeten patiënten soms een eigen bijdrage betalen, of op basis van hun eigen risico betalen. Daarbij is er verschil tussen de zorg die valt onder de basisverzekering en zorg die niet onder de basisverzekering valt. Voor zorg die niet onder de basiszorg valt, kan een aanvullende verzekering gesloten worden met een bepaalde dekking.

Sinds 2020 is het bedrag voor eigen risico voor de basisverzekering wettelijk vastgesteld op E 385,00. Voor jongeren onder de 18 jaar geldt dit niet. Mensen kunnen kiezen voor een hoger eigen risico waardoor de maandelijkse premie voor de basisverzekering wat lager uitvalt.

Voor tandheelkundige hulp geldt het eigen risico (eerst het eigen risico betalen en dan pas recht op vergoeding) bij behandeling bij of voor:

*bijzondere tandheelkunde;
*mensen met relevant medische problemen;
*kaakchirurgie;
*volledige gebitsprothese (kunstgebit).

Wanneer patiënten nog geen zorg hebben gekregen waarbij een vergoeding heeft plaatsgevonden vanuit de basisverzekering, waardoor het eigen risico (gedeeltelijk) al betaald is, krijgt de patiënt te maken met het eigen risico wanneer hij behandeld wordt door:

* de MKA-chirurg (kaakchirurg);
* een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT);
* de tandarts, voor een volledig kunstgebit.

Wanneer patiënten behandeld worden in een CBT, omdat ze fysieke of geestelijke beperkingen hebben, wordt ook het eigen risico betaald door de patiënt. Dit geldt ook voor de “gewone tandartsbehandelingen” in het CBT. Daarna begint de vergoeding door de zorgverzekeraar.
 

Wettelijke eigen bijdrage

Bij het maken van een kunstgebit geldt ook een wettelijke eigen bijdrage; dit is iets anders dan het eigen risico.  Voor een kunstgebit betaalt een patiënt 25% van de tandarts- en techniekkosten (bij sommige verzekeraars kun je dit in de aanvullende verzekering afkopen). Daarnaast wordt ook 385,00 uit het eigen risico betaald (ook voor rekening van de patiënt). Een rekenvoorbeeld:

Stel een prothese kost  E 1000,00.
Dan is de wettelijke eigen bijdrage van de patiënt 25 %, dat is in dit geval E 250,00
Daarnaast betaalt de patiënt het eigen risico (als dat nog niet is aangesproken) E 385,00
Dus de patiënt betaalt wettelijke bijdrage E 250,00  + eigen risico E 385,00 = E 635,00
Het restant van de E 1000,00 is E 385,00 en dat wordt vergoed uit de basisverzekering.

Voor een volledige kunstgebit op implantaten (klikgebit) geldt een wettelijke eigen bijdrage van E 125,00 per kaak.

Voor tandheelkundige zorg die niet onder de basisverzekering valt, geldt geen wettelijk eigen risico. Tandheelkunde kan verzekerd worden met een aanvullende verzekering. De dekking hiervan verschilt per verzekering. Lees daarom de polisvoorwaarden goed door.

Meest gestelde vragen

1. Er is net een kanaalbehandeling bij mij afgemaakt en nu de verdoving is uitgewerkt heb ik weer een beetje last. Hoelang zal dit gaan duren?

De tandarts heeft de wortelkanalen tot aan de wortelpunt gereinigd, ontsmet en opgevuld. Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en door het eventueel doorpersen van het vulmateriaal kan de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geirriteerd zijn. Dit komt vaker voor en zal over het algemeen 1 tot 2 dagen klachten geven.
In enkele gevallen kan het enkele weken duren voordat de klachten verdwijnen; mochten de klachten langer aanhouden dan is het verstandig ons te raadplegen.

2. Ik heb nu drie dagen na de start van de kanaalbehandeling pijn, ik kan niet kauwen op de kies. Hoe kan dit, de zenuw is er toch uit?

Bij de start van een wortelkanaalbehandeling wordt de tandzenuw (indien nog aanwezig) verwijderd, de wortelkanalen schoongemaakt en meestal tijdelijk opgevuld, zodat in een andere zitting de behandeling definitief afgemaakt kan worden.
Restjes zenuw, ontstekingsweefsel of achtergebleven bacteriën kunnen aanleiding geven tot napijn, meestal het hevigst tijdens de eerste twee dagen, maar dit kan helaas ook wat langer duren. Dit kan een zeurende pijn zijn, maar ook verhevigen of pas optreden bij (kauw)druk.
Als de vijl die gebruikt is tijdens de behandeling voorbij de wortelpunt is gekomen kan deze het bot en het wortelvlies geïrriteerd hebben wat ook enige tijd tot klachten kan leiden (mechanische irritatie). Hetzelfde geldt voor het doorpersen van de verdunde chlooroplossing welke gebruikt wordt voor het ontsmetten (chemische irritatie).
In de eerst genoemde situaties waarbij de kanalen nog niet helemaal schoon zijn of de situatie waarbij er een ontsteking rond de wortelpunt aanwezig is die een hoge druk opbouwt in de kanalen, kan het opnieuw openen, schoonmaken en spoelen helpen! In de meeste situaties is het vaak toch een kwestie van tijd en zullen de klachten vanzelf afnemen.

3. Wat kost een behandeling? 

Er geldt een door de overheid bepaald maximumtarief voor een bepaalde tandheelkundige verrichting. Dit tarief wordt het Uniforme Particuliere Tarief genoemd en elk jaar opnieuw vastgesteld.
De kosten van alle voorkomende behandelingen zijn hier te zien. Let op: soms zijn er meerdere verrichtingen nodig om een probleem tot een goed einde te brengen.
Ons administratiekantoor declareert zoveel mogelijk rechtstreeks bij de zorgverzekeraars. U krijgt alleen een rekening van de kosten die zij niet bij uw zorgverzekeraar kunnen declareren of wanneer uw budget bij de zorgverzekeraar op is. (LET OP De rekening komt sinds 1-1-2024 via info@tandartspraktijkoverasselt.nl)
Gelet op de grote diversiteit van de vergoedingen van de aanvullende tandartsverzekeringen zijn wij niet verantwoordelijk voor het al of niet (gedeeltelijk) vergoeden van de door ons uitgevoerde behandelingen. Indien u zekerheid over de vergoeding wilt hebben kunt u ons om een begroting vragen die u kunt voorleggen aan uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u hierover de juiste informatie geven.

4. Hoe slecht is mijn drankje voor mijn gebit?

In onderstaande tabel staat een overzicht van de zuurgraad van diverse dranken Hoe lager de pH-waarde des te slechter het drankje is voor het gebit. De erosiviteit (=schadelijkheid) is naast de pH-waarde ook afhankelijk van de speekselsamenstelling (buffercapaciteit). Uiteraard bevatten veel drankjes ook suikers. Beperk het aantal suikermomenten tot maximaal 7 per dag. Melkproducten als weidrank, melk, karnemelk, kiwiyoghurt, citroenyoghurt, sinaasappelyoghurt zijn niet erosief. Daarentegen zijn dressings (pH= 3.6) en vooral azijn sterk erosief. Sportdranken bevatten veel suikers, zijn zuur en door deze combinatie erg schadelijk voor het gebit.

  pH     erosiviteit /schadelijkheid
Appelsap / appelmoes 3.4     ++++
Bietensap /Wortelsap 4.2     ++
Citrolight 3.0     +++
CocaCola 2.6     ++
Fantaorange 2.9     ++
Grapefruitsap 3.2     +++
Grapefruitsap(versgeperst)                   3.1     ++
Icetea  3.0     +++++
Isostar  3.8     ++
Isostarorange   3.6     +
Kiwisap(versgeperst)   3.6     ++++
Mineraalwater   5.3     niet
Multivitaminesap 3.6     +++
Orangina  3.2     +++
Pepsilight 3.1     ++
Perform 3.9     +
RedBull 3.4     +++++
Schweppes 2.5     +++
Sinaasappelsap 3.7     ++++
Spritelight 2.9     ++++

Alcoholische dranken
   
Carlsbergbier   4.4     niet
Coronabier  4.2     niet
Hooch lemon 2.8     ++++++
Rode wijn 3.4     ++
Witte wijn 3.7     +

 

5. Ik hoorde dat ik niet te vaak mag eten, dat zou slecht zijn voor mijn gebit. Hoe zit dat precies?

Dat we twee maal daags onze tanden moeten poetsen met fluoridehoudende tandpasta is algemeen bekend. Flossen en de tandenstoker helpen om het tandvlees gezond te houden. En dat suiker slecht is voor je tanden is inmiddels een volkswijsheid. Toch behoeft deze laatste stelling enige nuance. Bacteriën in onze mond zetten suiker(s) om in zuren. Die zuren kunnen vervolgens het glazuur van ons gebit aantasten. Dit geldt voor alle verteerbare koolhydraten, dus ook voor bijvoorbeeld koolhydraten uit een appel of boterham. Het gebit kan zich van nature van deze 'zuurstoot' herstellen, indien het voldoende tijd krijgt. Wij adviseren daarom niet vaker dan 7 maal per dag iets te eten of te drinken. Hoeveel koolhydraten we tijdens een eetmoment binnenkrijgen maakt voor het gebit niets uit. Dus: beperk het aantal eetmomenten tot maximaal zeven per dag. Dit betekent naast de drie hoofdmaaltijden, maximaal vier tussendoortjes. Wat betreft de verschillende soorten suikers: de tanden zien geen verschil tussen 'natuurlijke' suikers en toegevoegde suikers. Fruit bevat van nature suikers en zuren (met name citrusvruchten). Voldoende fruit eten is belangrijk voor de gezondheid maar let ook bij fruit en vruchtensappen op het aantal gebruiksmomenten. Neem voldoende tijd om te kauwen. Kauwen stimuleert de vorming van speeksel. Speeksel bevordert de afvoer van bacteriën en voedselresten uit de mond, beschermt de tanden, neutraliseert deels de eventueel gevormde zuren en helpt bij het herstel van het tandweefsel.

6. Moet ik 1 of 2 keer per jaar naar de tandarts?

Ons beleid is dat kinderen van 2 tot 18 jaar minimaal twee keer per jaar voor controle komen. Daarna is het gebit uit de risicoperiode en het aantal benodigde controles afhankelijk van de individuele omstandigheden. Het is verstandig om met ons te overleggen wat voor u het beste is.

7. Wanneer moet ik naar de mondhygiënist?

De mondhygiënist behandelt voornamelijk bloedend of ontstoken tandvlees. Het bloeden is het eerste teken dat er iets niet klopt. Negeer dit signaal niet, want ontstoken tandvlees geeft in de meeste gevallen geen pijn!
Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Het bloedt niet als je poetst. Ontstoken tandvlees is vaak rood van kleur, gezwollen en bloedt bij aanraking het poetsen of soms ook bij het eten. Ook tandsteen, een slechte adem of nare smaak kunnen een aanwijzing zijn voor tandvleesontsteking. Bloedend en ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. Omdat de tandvleesontsteking veroorzaakt wordt vanuit de biofilm op de tanden is een goede mondverzorging erg belangrijk. De mondhygiënist leert u op basis van de specifieke situatie in uw mond uw tanden optimaal te verzorgen. Daarnaast zorgt zij dat de ontstane ontsteking wordt behandeld.
Alle mondhygiënisten werken volgens een geprotocolleerde aanpak. In de regel zijn dat tijdsintensieve werkzaamheden waardoor er ook een prijskaartje aanhangt. De regels en tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de zorgverzekeraars. Bij iedere behandeling hoort een code met een omschrijving wat die precies inhoudt. Ook op de nota en eventuele begroting vindt u deze codes terug. Voor vergoeding heeft u een aanvullende tandartsverzekering nodig.

Kinderen tot 18 jaar krijgen de mondzorg vanuit de basis- zorgverzekering vergoed. Vooral in de puberteit is het weleens nodig om de mondverzorging en het mond- en voedingsgedrag bij te sturen.

8. Wanneer moet mijn kind voor het eerst mee naar de tandarts?

Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd vertrouwt raken met de tandarts. Neem ze gerust mee wanneer u zelf voor controle komt zodat uw kind kan wennen aan de omgeving. Heeft u een afspraak voor een behandeling dan kunt u uw kind beter niet meenemen. Vanaf 2 jaar is een controle van het gebit van uw kind mogelijk.

9. Is bloedend tandvlees normaal?

Nee, bloedend tandvlees duidt op een ontsteking van het tandvlees. Het is verstandig om een afspraak met de tandarts of de mondhygiënist te maken. Zie ook vraag 7.

10. Moet je een kunstgebit ook poetsen?

Haal uw kunstgebit uit uw mond en poets het rondom. U kunt uw kunstgebit, frame of plaatje poetsen met een gewone tandenborstel of een speciale protheseborstel. Gebruik nooit tandpasta, dat geeft krassen. Gebruik vloeibare handzeep of een prothesereiniger van de drogist.
Om tandsteen en aanslag los te weken kunt u het kunstgebit een uur in huishoudazijn leggen. Dat is beter voor het materiaal van uw kunstgebit dan de agressieve bruistabletten uit de winkel.