Menu

Zwanger willen worden

Aanstaande moeders doen er verstandig aan extra aandacht aan hun gebit te schenken. Al die hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap hebben namelijk ook invloed op je tanden en tandvlees. En ook een eventuele ochtendmisselijkheid kan gevolgen hebben voor je gebit.

Ook tijdens je zwangerschap is regelmatig en goed poetsen, ragen en stoken belangrijk om je gebit gezond te houden en gaatjes tegen te gaan. Een vervelende bijkomstigheid van veel zwangerschappen – vooral tijdens de eerste drie maanden – is echter (ochtend)misselijkheid. Om overgeven te voorkomen, zul je misschien de neiging hebben tijdens het poetsen de achterste kiezen over te slaan. Dit is natuurlijk niet verstandig. Het gebruik van een tandenborstel met een kleinere kop kan helpen, omdat deze bij misselijkheid vaak beter wordt verdragen. Wanneer je toch hebt overgegeven, is het verstandig om even extra na te spoelen met water of een speciaal mondspoelmiddel, zodat de zure maagsappen je tandglazuur niet aantasten.

Bloedend tandvlees
Tijdens je zwangerschap zwelt je tandvlees op en wordt gevoeliger. Hierdoor krijgen veel zwangere vrouwen te maken krijgen met geïrriteerd of ontstoken tandvlees (gingivitis). Symptomen hiervan zijn onder andere rood, pijnlijk of bloedend tandvlees. Gingivitis ontstaat omdat de veranderde hormoonspiegel zorgt voor een overreactie van het tandvlees op de bacteriën in de tandplaque. Als je er niet op tijd bij bent, kan deze ontsteking zich uitbreiden naar de wortels en vanuit daaruit je kaakbot beschadigen.
De grootste bedreiging voor je gebit is dus de bacteriën in tandplaque. Het is in deze periode dan ook extra belangrijk je gebit goed schoon te houden. Poets tanden, kiezen, tandvleesranden en tong goed, met een zachte borstel. Kies voor een fluorhoudende tandpasta en vul deze eventueel – na overleg met de tandarts of mondhygiënist- aan met een fluoride mondspoeling. Probeer daarnaast dagelijks twee keer te stoken of te ragen om de ruimtes tussen de tanden goed schoon te houden. Wanneer je tandvlees ontstoken is of bloedt, is het verleidelijk om er vanaf te blijven, maar juist dan is het zaak door te zetten.

Tandartscontrole
Ga vóór je zwanger bent ter controle naar de tandarts en ga ook tijdens je zwangerschap tenminste één keer. De beste tijd voor een afspraak is rond de 13e week van de zwangerschap. Het reinigen van het gebit in de eerste maanden van de zwangerschap is namelijk erg belangrijk. De laatste drie maanden van je zwangerschap zijn niet zo geschikt voor tandheelkundige behandelingen.
Als er tijdens de zwangerschap onverhoopt toch iets aan het gebit moet worden gedaan, worden er meestal speciale voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo worden er liever geen röntgenfoto’s van het gebit gemaakt, tenzij dit echt noodzakelijk is en in dat geval krijg je een loden schort voor, ter bescherming van je buik. Ook verdovingen, pijnstillers en antibiotica worden tijdens de zwangerschap alleen voorgeschreven als dit absoluut noodzakelijk is. 

Let ook op je voeding
Zoals je weet is het tijdens je zwangerschap belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Niet te veel en niet te vaak is hierbij het motto. Dit is niet alleen belangrijk om onnodige gewichtstoename te voorkomen, ook het gebit heeft hier baat bij. Probeer het bij drie hoofdmaaltijden en maximaal vier gezonde tussendoortjes te houden in plaats van de hele dag door kleine beetjes te eten. Door dat zogenoemde ‘grazen’ krijgt het gebit namelijk geen tijd zich te herstellen van de zuuraanvallen van buitenaf. Probeer daarnaast de drang naar zoetigheid – waar veel zwangere vrouwen last van hebben – te bedwingen. Eet vooral kaas (geen rauwmelkse kazen natuurlijk), vers fruit en rauwkost. De vitaminen en mineralen in deze producten zijn goed voor je tandvlees en je gebit.
Het melkgebit van jouw kindje wordt al in de baarmoeder gevormd. Daar heeft jouw baby calcium voor nodig, wat hij aan jouw lichaam onttrekt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat dit ten koste gaat van jouw eigen botten en gebit. Zorg dus dat je tijdens de zwangerschap voldoende calcium op het menu hebt staan. Een halve tot driekwart liter melk of andere zuiveldrank, en een plakje kaas extra per dag zijn in principe voldoende om aan jouw verhoogde calciumbehoefte te voldoen. Andere voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte zijn groene groenten, noten en peulvruchten. Beperk het gebruik van alcohol, koffie, thee, cola en zout want deze producten verhogen de uitscheiding van calcium via de urine. Het is verder verstandig om tijdens je zwangerschap dagelijks 5 microgram extra vitamine D te slikken. Deze vitamine zorgt ervoor dat het calcium goed wordt opgenomen uit de voeding.

IVF
Het is bewezen dat de kans op succes bij een IVF behandeling groter is, wanneer het tandvlees van de aanstaande moeder gezond is!! Daarom adviseren wij een gebitscontrole voor de start van een IVF-behandeling, zodat gekeken kan worden of een extra mondhygiene behandeling noodzakelijk is.
Verder verergert de IVF-behandeling een reeds bestaande tandvleesontsteking, voor jouw eigne gebit is het dus ook van belang vooraf een gezond gebit te hebben!!



« Terug naar overzicht