Menu

Vergoedingen beugels verschillen sterk

Een derde van de kinderen moet rond het tiende jaar een beugel. Met kinderen in die leeftijd loont het zeker premies van aanvullende zorgverzekeringen en vergoedingen goed te vergelijken, meldt de Telegraaf. De ’beugeldekking’ verschilt namelijk nogal. Het rechtzetten van de tanden komt gemiddeld op 2500 euro. Wie alleen een basisverzekering heeft, moet de rekeningen van de orthodontist zelf betalen. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden de kosten bij lange na niet volledig. Uitzoeken welke zorgverzekeraar orthodontie vergoedt en welke niet, is een hele puzzel. Soms zit de beugelvergoeding in de ’gewone’ aanvullende verzekering, dan weer in een extra tandartsverzekering. Let als ouder van een bijna-beugelend kind ook goed op de voorwaarden. De ene verzekeraar hanteert een maximum vergoeding per jaar, de andere kijkt naar wat de hele beugel kost.
Volgens Wilma van Beers, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, is een vergoeding voor de hele beugel te verkiezen boven een – meestal lager – bedrag per jaar. "De meeste kosten maak je in het begin, met de foto’s en het maken van de beugel. Daarna is het vooral een kwestie van nacontrole. In het begin zijn de kosten dus veel hoger dan gedurende de rest van de behandeling, die twee à drie jaar duurt.”


Slechts twee verzekeringen vergoeden de beugeltandarts voor 100%. Bij VGZ betaalt de Tand Best aanvullende tandartsverzekering voor een premie van minimaal Î36,98 (inclusief een aanvullende verzekering) alle kosten van de beugel bij kinderen. Wie deze verzekering wil afsluiten, moet wel een verklaring invullen of, en zo ja welke tandheelkundige behandelingen hij verwacht. Dennis Verschuren, woordvoerder van VGZ en Univé, erkent dat de verleiding bestaat dan maar een jaar te wachten met die beugel. "Maar daarmee misleid je wel de verzekeraar.” (lees het volledige artikel op de website van de Telegraaf; alle beugelvergoedingen staan op www.orthodontist.nl).« Terug naar overzicht