Menu

Tanden bleken

Er zijn veel vragen over het bleken van tanden; iedereen wil wel witte tanden.

Hier een overzicht van de bleekmethodes die in Nederland gebruikt worden.

Allereerst is er de methode van het snelbleken. Dit gebeurt in de tandartspraktijk met behulp van een laserlamp. De behandeling is relatief kort -één uur- en heftig. Men krijgt snel resultaat, maar het effect van het bleken verdwijnt ook weer snel.

Daarnaast bestaat de thuisbleek-methode. Bij die methode wordt een afdruk van de tanden genomen en een bitje gemaakt. De patiënt wordt gevraagd een a twee weken het bitje 's nachts met een gel te vullen. De tanden bleken langzaam, maar blijven ook langer wit.

Alle wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het thuisbleken het meest effectief is, ook op lange termijn.

Thuisbleken -onder begeleiding van een tandarts- duurt langer, maar gebeurt terwijl je slaapt. In het bitje wordt een bleekgel gespoten met een lage concentratie waterstofperoxide (3%). Het bitje wordt een paar weken 's nachts of een paar uur overdag gedragen. Door de lange periode werkt het beter, de bleekgel dringt dieper de tanden in en daardoor bleekt ook het tandbeen. Dat is het binnenste van de tand en bepaalt grotendeels de tandkleur.

Bij snelbleken ligt de patiënt ongeveer een uur in de stoel en worden hoge concentraties waterstofperoxide gebruikt (tussen 10 en 35%). Vaak wordt een lamp of laser gebruikt om het proces te versnellen. De tanden worden heel snel erg wit, maar dit effect komt vooral doordat de tanden uitdrogen. Daardoor wordt het glazuur ondoorzichtig en dus witter. Als de tanden weer vocht opnemen, keert de oude kleur snel terug. Uit onderzoek bleek dan ook dat patiënten tevredener zijn na thuisbleken.

Beide bleekmethoden zijn veilig. Soms zie je de tanden tijdelijk gevoelig worden. Het thuisbleken leidt doorgaans tot minder gevoeligheidsklachten dan bij snelbleken. Bovendien kun je bij thuisbleken even stoppen met bleken en na een paar dagen weer verder gaan.

Tanden bleken is niet voor eeuwig, het effect duurt gemiddeld twee tot vier jaar. Met het thuisbleek-systeem kun je dan weer het gebit opnieuw bleken (opfrissen).

Het is van belang om de tandarts te raadplegen, omdat je altijd moet onderzoeken waarom tanden verkleurd zijn. Een tand zonder zenuw of een kroon zal niet witter worden door bleken. Soms ontstaan ook onverwachte bijverschijnselen indien de tanden gevuld zijn.

 

Wat kost bleken?

De thuisbleekmethode kost circa 300,00 euro. Hiervoor krijg je twee bitjes (voor onder- en bovenkaak) inclusief bleekgel. De bitjes gaan lang mee, voor een opfrisbeurt hoef je alleen nieuwe gel te kopen (circa 40,00 euro voor een behandeling van 2 weken). 
De meeste zorgverzekeraars vergoeden het bleken van de tanden niet.



« Terug naar overzicht