Menu

Droge mond

Een op de vijf volwassenen heeft last van een droge mond (weinig speeksel). Speeksel zorgt voor een goede mondgezondheid. Wanneer er weinig speeksel in de mond aanwezig is kunnen er problemen met eten, slikken of spreken ontstaan. Andere gevolgen kunnen zijn: pijn, een brandend gevoel in de mond of tong, veranderde smaak, gekloofde lippen, mondgeur en ongemak bij het dragen van een kunstgebit.

U herkent een droge mond wanneer u veel dorst heeft (vooral 's nachts), dik draderig speeksel hebt en uw mond "plakt". Als tandartsen zien wij ook dat er sneller gaatjes ontstaan en er meer ontstekingen van het tandvlees of de slijmvliezen optreden.

De oorzaak van een droge mond is meestal het gebruik van medicijnen, vooral wanneer men meer dan drie verschillende medicijnen gebruikt. Psychofarmaca zijn de grootste boosdoeners.
Andere oorzaken van droge mond zijn ongecontroleerde diabetes, het Syndroom van Sjogren en bestraling van het hoofd-/halsgebied.

De firma Biotene heeft een aantal producten mondverzorgingsproducten geïntroduceerd die de symptomen van droge mond bestrijden. Mocht u droge mondklachten hebben, of meer willen weten over deze materie, dan kunt u een afspraak maken met tandarts Klüter. Hij is binnen onze praktijk gespecialiseerd in dit onderwerp.« Terug naar overzicht