Menu

Vragen:

1. Vraag: Er is net een kanaalbehandeling bij mij afgemaakt en nu de verdoving is uitgewerkt heb ik weer een beetje last. Hoelang zal dit gaan duren?

2. Vraag: Ik heb nu drie dagen na de start van de kanaalbehandeling pijn, ik kan niet kauwen op de kies. Hoe kan dit, de zenuw is er toch uit?

3. Vraag: Wat kost een behandeling?

4. Vraag: Hoe slecht is mijn drankje voor mijn gebit?

5. Vraag: Ik hoorde dat ik niet te vaak mag eten, dat zou slecht zijn voor mijn gebit. Hoe zit dat precies?
 


1. Vraag: Er is net een kanaalbehandeling bij mij afgemaakt en nu de verdoving is uitgewerkt heb ik weer een beetje last. Hoelang zal dit gaan duren?

De tandarts heeft nu de wortelkanalen tot (bijna) aan de wortelpunt gereinigd, ontsmet en opgevuld. Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en door het (door)persen van het vulmateriaal kan de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geirriteerd zijn. Dit komt vaker voor en zal over het algemeen 1 tot 2 dagen klachten geven.
In enkele gevallen kan het enkele weken duren voordat de klachten verdwijnen; mochten de klachten langer aanhouden dan is het verstandig ons te raadplegen.

 

2. Vraag: Ik heb nu drie dagen na de start van de kanaalbehandeling pijn, ik kan niet kauwen op de kies. Hoe kan dit, de zenuw is er toch uit?

Pijn bij warmte/koude en zoet zijn typisch prikkels die afgegeven worden door een (ontstoken) tandzenuw. Deze prikkels verdwijnen over het algemeen na een wortelkanaalbehandeling, helaas zijn er bij u andere voor in de plaats gekomen.
Bij de start van een wortelkanaalbehandeling wordt de tandzenuw (indien nog aanwezig) verwijderd, de kanalen schoongemaakt en meestal tijdelijk opgevuld, zodat een andere zitting de behandeling definitief afgemaakt kan worden.
Restjes zenuw, ontstekingsweefsel of achtergebleven bacteriën kunnen aanleiding geven tot napijn, meestal het hevigst tijdens de eerste twee dagen, maar dit kan helaas ook wat langer duren. Dit kan een zeurende pijn zijn, maar ook verhevigen of pas optreden bij (kauw)druk.
Als de vijl die gebruikt is tijdens de behandeling voorbij de wortelpunt is gekomen kan deze het bot en het wortelvlies geïrriteerd hebben wat ook enige tijd tot klachten kan leiden (mechanische irritatie). Hetzelfde geldt voor het doorpersen van de verdunde chlooroplossing welke gebruikt wordt voor het ontsmetten (chemische irritatie).
In de eerst genoemde situaties waarbij de kanalen nog niet helemaal schoon zijn of de situatie waarbij er een ontsteking rond de wortelpunt aanwezig is die een hoge druk opbouwt in de kanalen, kan het opnieuw openen, schoonmaken en spoelen helpen! In de meeste situaties is het vaak toch een kwestie van tijd en zullen de klachten vanzelf afnemen.

Terug naar boven ↑

 

3. Vraag: Wat kost een behandeling? 

Er geldt een door de overheid bepaald maximumtarief voor een bepaalde tandheelkundige verrichting. Dit tarief wordt het Uniforme Particuliere Tarief genoemd, ook wel UPT-tarief genoemd. Elk jaar wordt dit tarief vastgesteld door het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG).
De kosten van alle voorkomende behandelingen zijn hier te downloaden. Let op: soms zijn er meerdere verrichtingen nodig om een probleem tot een goed einde te brengen.
Wij declareren zoveel mogelijk rechtstreeks bij de zorgverzekeraars. U krijgt alleen een rekening van de kosten die wij niet bij uw zorgverzekeraar kunnen declareren of wanneer uw budget bij de zorgverzekeraar op is.
Gelet op de grote diversiteit van de vergoedingen van de aanvullende tandartsverzekeringen zijn wij niet verantwoordelijk voor het al of niet (gedeeltelijk) vergoeden van de door ons uitgevoerde behandelingen. Indien u zekerheid over de vergoeding wilt hebben kunt u ons om een begroting vragen die u kunt voorleggen aan uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u hierover de juiste informatie geven.

Terug naar boven ↑

 

4. Vraag: Hoe slecht is mijn drankje voor mijn gebit?

In onderstaande tabel staat een overzicht van de zuurgraad van diverse dranken Hoe lager de pH-waarde des te slechter het drankje is voor het gebit. De erosiviteit (=schadelijkheid) is naast de pH-waarde ook afhankelijk van de speekselsamenstelling (buffercapaciteit). Uiteraard bevatten veel drankjes ook suikers. Beperk het aantal suikermomenten tot maximaal 7 per dag. Melkproducten als weidrank, melk, karnemelk, kiwiyoghurt, citroenyoghurt, sinaasappelyoghurt zijn niet erosief. Daarentegen zijn dressings (pH= 3.6) en vooral azijn sterk erosief. Sportdranken bevatten veel suikers, zijn zuur en door deze combinatie erg schadelijk voor het gebit.

  pH     erosiviteit /schadelijkheid
Appelsap / appelmoes 3.4     ++++
Bietensap /Wortelsap 4.2     ++
Citrolight 3.0     +++
CocaCola 2.6     ++
Fantaorange 2.9     ++
Grapefruitsap 3.2     +++
Grapefruitsap(versgeperst)                   3.1     ++
Icetea  3.0     +++++
Isostar  3.8     ++
Isostarorange   3.6     +
Kiwisap(versgeperst)   3.6     ++++
Mineraalwater   5.3     niet
Multivitaminesap 3.6     +++
Orangina  3.2     +++
Pepsilight 3.1     ++
Perform 3.9     +
RedBull 3.4     +++++
Schweppes 2.5     +++
Sinaasappelsap 3.7     ++++
Spritelight 2.9     ++++

Alcoholische dranken
   
Carlsbergbier   4.4     niet
Coronabier  4.2     niet
Hooch lemon 2.8     ++++++
Rode wijn 3.4     ++
Witte wijn 3.7     +

Terug naar boven ↑

 

5. Vraag: Ik hoorde dat ik niet te vaak mag eten, dat zou slecht zijn voor mijn gebit. Hoe zit dat precies?

Dat we twee maal daags onze tanden moeten poetsen met fluoridehoudende tandpasta is algemeen bekend. Flossen en de tandenstoker helpen om het tandvlees gezond te houden. En dat suiker slecht is voor je tanden is inmiddels een volkswijsheid. Toch behoeft deze laatste stelling enige nuance. Bacteriën in onze mond zetten suiker(s) om in zuren. Die zuren kunnen vervolgens het glazuur van ons gebit aantasten. Dit geldt voor alle verteerbare koolhydraten, dus ook voor bijvoorbeeld koolhydraten uit een appel of boterham. Het gebit kan zich van nature van deze 'zuurstoot' herstellen, indien het voldoende tijd krijgt. Wij adviseren daarom niet vaker dan 7 maal per dag iets te eten of te drinken. Hoeveel koolhydraten we tijdens een eetmoment binnenkrijgen maakt voor het gebit niets uit. Dus: beperk het aantal eetmomenten tot maximaal zeven per dag. Dit betekent naast de drie hoofdmaaltijden, maximaal vier tussendoortjes. Wat betreft de verschillende soorten suikers: de tanden zien geen verschil tussen 'natuurlijke' suikers en toegevoegde suikers. Fruit bevat van nature suikers en zuren (met name citrusvruchten). Voldoende fruit eten is belangrijk voor de gezondheid maar let ook bij fruit en vruchtensappen op het aantal gebruiksmomenten. Neem voldoende tijd om te kauwen. Kauwen stimuleert de vorming van speeksel. Speeksel bevordert de afvoer van bacteriën en voedselresten uit de mond, beschermt de tanden, neutraliseert deels de eventueel gevormde zuren en helpt bij het herstel van het tandweefsel.

Terug naar boven ↑